Kunstvakonderwijs

Speciaal voor onderwijsinstellingen en culturele organisaties!

Inzicht en vaardigheid, verbeelding en praktijk, visie en vorm, intuïtie en structuur: in het maakproces van alle narratieve kunst botsen ze op elkaar.

Voor makers en kunstdocenten (in opleiding) is het vaak een eyeopener dat je naast de ontwikkeling van je visie, vaardigheid en stijl, ook een persoonlijke werkwijze op kan bouwen die kan meegroeien met je artistieke ontwikkeling.

In colleges, lezingen en practica, maak ik een deconstructie van het artistieke maakproces. Ik noem het de Chaosmethode en het maakt glashelder hoe inspiratie en vaardigheid elkaar kunnen versterken. Ik laat zien hoe de verschillende componenten van het maakproces schuivenderwijs hun plek innemen en ruimte scheppen voor elkaar.

Fundamenten van het schrijfproces

Lezing

Deze lezing is een verkorte versie van het gelijknamige online programma en laat zien hoe je eigenaar wordt van het schrijfproces. Over drempels slechten, over de mythe van de discipline en met een paar stevige inzichten die het vuur van de inspiratie duurzaam brandende houden.

De Chaosmethode

College 5 bijeenkomsten

We trekken het schrijfproces uit elkaar in vijf componenten: compositie, herschrijven, associatie, onderzoek en het schrijven zelf. We zoomen in op elke component. Ik laat je de werking zien, en de onderlinge samenhang. Ik laat je zien hoe elke component ruimte creëert voor een andere component, en hoe je de opgedane kennis direct kan gebruiken.

De Chaosmethode

Practicum 5-8 bijeenkomsten  

Aan de slag met de Chaosmethode: in vijf tot acht sessies creëren we gezamenlijk, al knippend en schetsend, onderzoekend, componerend, associërend en schrijvend een volledig script. Gaandeweg brengt iedereen elke component in de praktijk.

Met de eerste versie van een manuscript op zak stapte ik Atelier de Pijp binnen. Franks inzicht in verhalen vertellen, zijn persoonlijke aandacht en didactische skills hebben mij enorm geholpen op weg naar een volwaardige roman. 

Johan

Frank is een erg goede schrijfcoach die zich echt verdiept in wat je wilt vertellen. Zijn feedback is scherp en vindingrijk, altijd opbouwend en heeft mij over heel wat blokkades heen geholpen.

Ellis

Frank begeleidt zoals hij schrijft: spannend. Een goede schrijver hoeft niet altijd een goede schrijfcoach te zijn: Frank is beide.

Monique

Franks achtergrond in de theaterwereld geeft hem een speciale blik op het schrijversvak die heel interessant is.

Vincent

Atelier de Pijp is een veilige, gezellige en stimulerende plek. Ik heb er veel geleerd en, ook heel belangrijk, veel afgeleerd.

Ellis

Eerlijke en motiverende feedback met een duidelijk doel: je verhalen naar een hoog, professioneel niveau tillen.

Masja

Superveel geleerd en stiekem toch ook wel een beetje trots op mijn eindresultaat.

Julie